Blog

Mintha a paradicsomban lennénk

Csodálatos élmény az úszóházak lakóinak, hogy minden nap körülveszi őket a természet, a kellemes vízpárás levegő, a folyóvíz nyugtató csobogása, madarak csiripelése. Szinte mindegyik úszóház jellegzetessége, hogy hatalmas terasszal rendelkeznek, amin igazán laza életet élhetnek a lakók. Fürdőznek, sütkéreznek, pecáznak, olvasgatnak, árnyékban szundikálnak, gyönyörködhetnek a természetben és ha eljön az este, finom halvacsorákkal és kellemes zenével koronázhatják meg a „fárasztó” napot. Ezek alapján biztos elmondható, hogy nincs olyan ember, aki ne élne szívesen egy ilyen házban.
Minden nap megcsodálhatják a vízen különösen gyönyörű napfelkeltét, vagy naplementét.

A tervezők teljes komforttal szerelik fel a folyón lebegő házakat: a lakások energiaigénye pedig igen alacsony, ugyanis ennek a nagy részét megújuló energiaforrások szolgáltatják. A víz és hőenergiát illetve a napenergiát hasznosítva, energetikailag szinte teljesen független építményekről van szó.

Természetesen kiemelt fontosságú a házak megfelelő szigetelése, erre a célra high-tech szigetelőanyagot használnak, amely vékony rétegben is kiváló szigetelést biztosít. A vízellátásra akár alkalmazhatunk ozmózisos víztisztító berendezést, amely képes a tó, vagy folyóvizet ivóvíz tisztaságú tisztítására.

Ház a vízen: egész évben lebeghetünk a Tiszán

Ház, mégis a vízen lebeg. Építésengedély-köteles, végül mégis hajólevelet kap. Ezek az építményes úszóművek, ismertebb nevükön az úszóházak.

Feltűnőek a partról, de még feltűnőbbek a folyóról: házak úsznak a vízen Tiszaörvénynél. A mutatós faházak szó szerint a vízen lebegnek egész évben, még akkor is, ha árad a folyó. Új típusú lakhatási lehetőség terjed a Tiszán.

Még a téli lakhatása is megoldott, elektromos fűtéssel ugyanis a leghidegebb időben is melegen tarthatóak. Az épületnek különlegessége még az is, hogy hajólevele van, mivel ténylegesen egész évben a vízen „tartózkodik”.

Új élet módi – az úszó ház

Egy vízre épült házban lakni egyedülálló és pihentető. Érthető hát, hogy Hollandia után Angliában és Franciaországban is egyre többen választják ezt a csábító, természetközeli életmódot.

A teljesen komfortos úszóházak környezettudatosan épülnek, napenergiával működnek és a szárazföldi házakhoz képest olcsóbb a fenntarthatóságuk.

A moduláris otthonok tervezése rugalmas. A faelemeket ablakosra lehet cserélni, hogy minden ház a megfelelő kilátással rendelkezzen. Lehetőség van teljes üvegfalak használatára is, ezek UV védelemmel is ellátott, biztonsági üvegből készülnek. Az úszó épület szerkezeti felépítése szerelt jellegű: acél vázszerkezet, előregyártott beton panelekből összeállított alappal.

A víz, villany, gáz és csatorna vezetékeinél minden esetben flexibilis csöveket alkalmaznak. Ha a szárazföldhöz közvetlenül van kikötve a ház, akkor a partfal homlokfelületéből csatlakoztatják a vezetékeket, ha viszont adott a stég rendszer, akkor annak hosszirányú tartószerkezetével párhuzamosan vezetik el a gépészetet a deszkaborítás alatt.
A házak padozata a víz szintje fölött áll. Akinek nem lenne elég a közvetlen vízparti terasz, a ház tetejét is hasznosíthatja. Kialakítható itt egy tágas tetőkert, növényekkel, grillsütővel és kényelmes kerti bútorokkal.

Érdeklődne, további kérdése van?

Kapcsolat

IRODA